×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

Ny forskningsrapport hävdar att gamers blir aggressiva

1
Vid University of Missouri-Columbia har en viss Bruce Bartholow med vänner genomfört en studie som säger att våldsamma datorspel gör oss aggressivare.
I studien har 39 ihärdiga datorspelare fått titta på en serie bilder föreställande våldsamheter, döda djur, sjuka barn och helt normala saker. Medan objekten tittade på bilderna mättes deras känsloreaktioner med EEG.

Spelarna reagerade känslomässigt svagt (det vill säga onormalt) på de våldsamma bilderna medan de uppvisade normala reaktioner till de övriga bilderna. Enligt Bruce Bartholow har man i och med detta visat att exponering av våldsamma datorspel leder till aggressivt beteende.

För skeptikerna verkar det dock finnas flera luckor att utforska. En Jonathan Freedman från Torontos universitet anser att man inte kan avgöra hur individer skulle reagera på verkligt våld genom att visa upp bilder. Både datorspelen och bilderna är avbildat (möjligen även fiktivt) våld, vilket ju skiljer sig markant från verkligt våld. Vidare hävdar Freedman att studien inte visar något nytt utan att det sedan tidigare är känt att vi kan vänja oss vid upprepad stimulans.

Som vanligt finns också argumentet att människor som är mer toleranta till våld dras till spelen, med andra ord skulle spelen i sig alltså inte påverka människorna utan bara ha en särskild publik. Detta argument kan te sig särskilt starkt då studien verkar ha gjorts med personer som själva valt att spela mycket våldsspel. Man vet inte om spelarna hade reagerat annorlunda om de aldrig hade spelat de våldsamma spelen.

Mer information om studien finns hos New Scientist och BBC.

247 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 247 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..