×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Sverige

Lotteriinspektionen: LAN kräver tillstånd

1
Lotteriinspektionen har granskat Inferno Online i Stockholm och tvingat dem att betala en årsavgift för lotteritillstånd.
– I lagens ögon är det här spelautomater.

Inferno Online i Stockholm har blivit Sveriges första gamingcenter att bli granskade av Lotteriinspektionen. Nu står det klart att de, och alla andra gaming-inriktade IT-caféer, klassas som en spelhallar likvärdig med lokaler som har hasardspel. Detta rapporterar IDG.se.

Anledningen bakom det förvånande tillståndskravet är en ändring av automatspelsförordningen. Nu ser man LAN-kopplade datorer, vars syfte är att spela spel på, som likvärdiga de automater som befinner sig på restauranger och dylikt.
– I lagens ögon är det här spelautomater. Det är ingen skillnad, säger Johan Röhr, chefsjurist på Lotteriinspektionen, när M3 ringde upp.

"Prata med politikerna"
Röhr och Lotteriinspektionen verkar dock vara medvetna om skillnaden mellan exempelvis enarmad bandit och en esport-titel, men menar att det i vilket fall gäller automater, i detta fall datorer, som är särskilt iordningsställda för att spela spel på.
– Det här handlar inte om e-sport, det förstår vi ju att det inte är några lotterier. Men nu har vi den här lagen. Vill man ändra på den så får man prata med politikerna, fortsätter han senare i intervjun.

Lotteriavgiften som Inferno Online nu tvingas att betala ligger, i detta fall, på 30 000 kronor om året. Avgiften varierar utifrån hur många automater hallen har.

M3 kontaktade även Inferno Onlines ekonomiansvarige Erik de Basso, som var föga förtjust i det nya kravet.
– De likställer vår verksamhet med att gå och spela Jack Vegas på krogen. Det är klart man blir förbannad, säger han och fortsätter. – De stövlade in här och sa att vi behövde ett tillstånd, annars skulle det bli polisärende och böter och allt möjligt av det.

Det är anmärkningsvärt att Inferno Online inte blev bötfällda, utan blev ombedda att ansöka om sitt tillstånd. Deras ansökan beviljades, och man kan förvänta sig att fler IT-cafén kommer att få samma bemötande.

73 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 73 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..