×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

walle - Karriären del 3

1
walle, eller Dennis Wallenberg som han egentligen heter, har haft en fullständigt makalös CS-karriär. Han höll motivationen uppe och spelade på internationell toppnivå längre än t.ex. de båda ikonerna HeatoN och Potti. Han slog först igenom som en av världens främsta AWP-spelare men blev sedermera höjd till skyarna för sina taktiska förmågor. I den här artikeln går vi igenom hans karriär från den tidiga början ända fram till, vad som onekligen verkar vara, slutet.

Inledning

Som vissa kanske minns avhandlade del två i denna artikel-serie walles äventyr som EYEBALLERS-spelare genom år 2004 fram till i mitten av 2005 då han blev presenterad som medlem i ett nyrenoverat NiP-lag med en minst sagt intressant laguppställning. Det är också just där vi tar vid i denna del. Använd eran scroll på musen och scrolla nedåt för att hänga med i walles resa genom ebb och flod i NiP under en förmodligen ganska så speciell tid i karriären för huvudpersonen själv.



Efter tre veckor av spekulationer under försommaren 2005 blev det så till sist klart, den 15:e juni, hur den nya lineupen för klassiska Ninjas in Pyjamas såg ut. Legenderna HeatoN och Potti fick sällskap av AWP-spelande norrlänningen walle, galna aimaren zet och den, vid tidpunkten, något oprövade spelaren ins från Team Fastlane.



Över åtta hundra kommentarer skrevs i nyheten som offentliggjorde det hela på Fragbite. Majoriteten av dom dömde ut lagets chanser att prestera på topp-nivå. Värt att nämna i sammanhanget är att den tidigare NiP-uppställningen hade varit ett stjärnlag utan dess like och om dom floppade, hur skulle dessa mindre internationellt erfarna herrar ha en chans?



En intressant anekdot var att man hade satt ihop ett lag där alla spelare totalt saknade erfaranhet i rollen som ingame-ledare. Vågat gjort kan tyckas, men det visade sig fungera alldeles utmärkt. För walles del påverkade det honom själv negativt. Detta då det blev han som fick ta upp taktpinnen och styra laget och därmed – som alla ingame-ledare är väl medvetna om – tappa en del i individuell skill. Men det var en uppoffring han var beredd att göra och gjorde med bravur. Han kom att leda NiP, och senare i karriären SK, till ett otal segrar och top3-placeringar och såg till att man gjorde namnet rättvisa.



Tillbaka till mitten av juni år 2005. Både HeatoN och Potti gav sin nyrekryt walle bra med beröm och berättade att det var ett naturligt val att plocka in honom.



– walle have always impressed me as a player and he's very known for his aim skills, he was a pretty natural choice for us. But what I also noticed when I played some with him is that he's also a very smart player, sa Potti i ett uttalande.

Missat de två första delarna?

  • Del 1 – Hur karriären började och tog fart.

  • Del 2 – Tiden i EYEBALLERS och mTw.
  • Andra halvan av 2005

    ESWC

    walles första framträdande i NiP-tröjan blev det svenska ESWC-kvalet. Det började knackigt och man inkasserade sin första förlust direkt i första omgången mot icsu (draken, speedi, kixer, zaki & zaffe). Därefter vann man sina två kvarvarande gruppspelsmatcher mot gamingeye respektive onweed och tog sig vidare till slutspel. Väl där stötte man på walles gamla lag EYEBALLERS (dsn, Zad, archie, Bullen & cezzeman) och åkte på däng med 10-16 och blev omedelbart nerskickade i Loser Bracket. Med vetskapen att det nu var vinna eller försvinna som gällde repade man sig.



    Man började med att slå ut det framtida fnatic-laget M&M beståendes av bland andra MegatoN och solido. Därefter såg man till att få revansch och slå EYE med komfortabla 16-7. I finalen fick man ta sig an ett icsu-lag som alltså slagit walle & co i gruppspelet. Trots det kunde icsu-grabbarna inte upprepa bedriften och fick istället se sig slagna i två raka kartor med jämna siffrorna 16-13 och 19-17. NiP var därmed klara för sommarens, och troligtvis hela årets, fetaste evenemang. Den tidigare jätten CPL hade som bekant valt att satsa på nysläppta spelet Counter-Strike: Source för sitt sommarevenemang vilket innebar att alla de bästa 1.6-lagen istället samlades i Frankrike för ESWC.



    Precis efter ESWC-kvalet släpptes walle och hans bror miniwalles tredje film i serien om bröderna Wallenberg. Vår dåvarande eminenta filmare i Fragbite crew, lulle, sammanfattade filmen på följande vis:



    "Filmen är ungefär som de två föregående filmerna i serien. Halvdåligt redigerad men riktigt bra fragdel. Eftersom de två filmerna är något av mina favoriter så är det klart att man har höga förväntningar på den tredje filmen, och jag är verkligen inte besviken efter att ha sett filmen. Dåligt redigerad, underbara frags och stundtals ganska skön musik. Som en Wallenbergfilm ska vara!"



    Den sjunde juli var det så dags för ESWC att sätta igång. Hela femtio stycken lag från alla världens hörn hade letat sig till Paris för att slåss om den ofantliga summan av 120 000 dollar. Formatet som användes i turneringen vid den här tidpunkten var ett dubbelt gruppspel. I det första gruppspelet gick två lag vidare i grupper om 5-7 lag. NiP hade viss flyt som hamnade i en av de enklaste grupperna där de enda utmanarna om förstaplatsen var ryska Virtus.pro medan andra lag som t.ex. astralis hamnade i en grupp med a-Losers och Clan-IT (senare SK.dk) och klarade inte av att avancera.



    Samma gällde för andra topplag som mibr och 4Kings som även de blev utslagna innan tävlingen ens hunnit sätta igång på riktigt. NiP hade förutom Virtus ett vitryskt lag, ett lag från förenade arabemiraten och ett österrikiskt lag vid namn uniscreen i sin grupp. Således hade inte pyjamasninjorna några problem att avancera. Gruppfinalen mot ryssarna blev dock mycket jämn. NiP låg under med 6-0 innan man fick fart på grejorna och vann resterande nio rundor i halvleken. Fragbites korrespondent på plats samot sammanfattade halvlek nummer två på följande vis:



    "I den andra halvleken vann NiP återigen pistolrundan. Den här gången hjälpta av tre Glock-frags från zet. På den första vapenrundan hade walle enmansshow när han, ensam mot fyra ryssar, lyckades vinna rundan åt NiP. Rundan avslutades i den lilla bombplatsen där han apterade bomben medan den siste Virtus.pro-spelaren befann sig vid den andra bombplatsen.



    NiP gick snabbt upp i femton rundor och skaffade sig därmed nio matchrundor. Virtus.pro lyckades sedan streta emot bra, mycket tack vare en dominant AWP från Boris.P.



    NiP attackerade i första hand den stora bombplatsen men hade ingen lycka alls med skotten. Det dröjde ända till den fjortonde rundan i den andra halvleken innan NiP kunde vinna rundan de behövde för vinst. 16-13 till NiP som nu går vidare från det första gruppspelet som gruppetta."




    Dag två innebar gruppspel två och våra kära svenskar hade lottats in i en grupp med amerikanska compLexity, tyska mousesports och spanska x6tence. Här tog det totalt stopp för NiP och man slutade sist i gruppen med endast en poäng i bagaget (en likamatch mot mouz). Värt att notera är att compLexity senare gick vidare och vann hela turneringen medan mousesports slutade trea. Två av tre lag i NiP:s grupp hade alltså tagit sig till top3 och det var nog skönt för walle och hans mannar att se att man inte åkt på däng mot lag som skulle åka ut i första slutspelsomgången.



    GameGune

    Två veckor senare stod det GameGune i almenackan vilket innebar fem biljetter till Bilbao, Spanien och en CS-turnering värd 20 000 euro. Förutom NiP fanns även svensklagen fnatic och EYEBALLERS på plats. För NiP blev turneringen en bris fram till finalen. Man slapp möta svensklagen och bortsett från 16-13-matchen mot franska Hostile Records lät man inte några motståndare inkassera mer än sju rundor på vägen fram till finalen.



    Väl i final stötte man på x6tence som man blivit besegrade av bara två veckor tidigare på ESWC. x6tence kom från Loser Bracket, dit man blivit nerskickade av NiP med en 6-16-förlust, och var tvungna att vinna två raka kartor för att stjäla GameGune-segern från våra svenskar. Det började bra för spanjorerna som vann Inferno – samma karta som man tidigare slagit ut EYE på – med 16-13. Dust2 var desto ensidigare. NiP tog en ledning på 11-4 i halvtid och som försvarare satte walle spiken i kistan genom att vinna ett 1on1-läge mot DrastyK och säkra NiP:s sextonde runda och förstaplatsen på GameGune. Trots en kanske inte alltför namnstark deltagarlista kvarstod ändå faktumet att NiP vunnit sin första turnering med sin nya laguppställning. Man levererade.





    En månad senare släpptes ännu en film om walle. Denna gången inte i bröderna Wallenberg-serien utan istället en solofilm vid namn: "walle - Tiffany Twisted". Några frags från hans tid i NiP fanns dock inte med då filmen var gjord tre månader tidigare. Därför var det mesta från Dennis Wallenbergs tid i EYEBALLERS. Ej att förglömma var även en av walles kanske två mest klassiska fragsekvenser genom tiderna med i filmen, nämligen hans USP-ace som terrorist på de_train spelandes för spiXel mot ett SK-lag beståendes av HeatoN, Potti, ahl, Hyper och SpawN.



    NiP fortsätte att spela bra. Efter GameGune var det dags för CPL Sheffield där man slutade tvåa bakom team9 efter en finalmatch som slutade 16-13 i norskarnas favör. Man placerade sig före lag som SK, NoA och Catch Gamer och kunde inkassera 3 500 friska dollar.



    WEG

    Man ställde sedan upp i kvalet till prestigefyllda WEG. Det hela började oroväckande när man torskade med hela 16-2 mot ett EYE-lag som ersatt cezzeman med dsn:s radarpartner och mästartaktiker cArn. Man visade dock klass när man slog ett tre femtedelar svenskt NoA-lag (XeqtR, DarK, speedi, kixer & Red`), ryska x4team, svenska fnatic och sedermera danska topplaget Asylum i en match som var direkt avgörande om vem som skulle kvala in till WEG.



    WEG blev en berg- och dalbana för NiP. Man inledde med sex raka segrar mot project.kr, x6tence, Turmoil, Serious Gaming, team9 och x6tence ännu en gång. Slutspelet innehöll bara fyra stycken lag och NiP fick ta sig an hemmalaget project.kr. Sydkoreanerna hade haft en del flyt med sig på vägen till slutspel. Man hade faktiskt bara vunnit två matcher, en i vardera gruppspel, i hela turneringen men ändå lyckats ta sig till semifinal – en bedrift i sig. Begrip-spelaren IsKall tippade en enkel vinst för NiP, men riktigt så blev det inte.



    Koreanerna vann den första kartan, Train, på övertid. NiP slog tillbaka och vann Nuke med 16-8. Sist ut i matchserien var Dust2 och här fullkomligt krossade project.kr svenskarna. 16-3 blev slutresultatet och NiP fick ladda om för en bronsmatch. Efter turneringen blev walle intervjuad av GotFrag och förklarade förlusten mot koreanerna på följande sätt:



    You got into the semi-finals after an undefeated WEG3 road which included a victory against Project_kr. What made NiP stumble against project_kr, a team you previously defeated, in the semis?



    walle: We knew from before that project's good maps are dust2 and inferno, so we knew that it would be tough on d2, and well, it was. They were simply on fire on d2, we had to win de_train, simple as that.




    Bronsmatchen blev också den en besvikelse för våra svenska pyjamasninjor. Norska team9 slog NiP ännu en gång när prispengar stod på spel och såg till att walle och gänget fick åka hem utan bronsmedaljer. Som plåster på såren fick laget $5 000 för sin fjärdeplats.



    CPL Winter

    Trots datumkrockar och CS:S under CPL:s sommarevenemang år 2005 lyckades man ändå locka hela eliten till sin vintertävling. För svensk del innebar det – bortsett från NiP – SK (SpawN, vilden, fisker, ahl & Snajdan), Begrip (f0rest, IsKall, Tentpole, Calippo & RobbaN) och fnatic (dsn, MegatoN, zaffe, Magix & diGitaL).



    NiP vann sina första matcher mot 4GBT respektive astralis. Detta innebar att man skulle få ta sig an en mycket uppsnackad match mot värsta konkurrenterna SK. Tyvärr blev inte matchen vad den hade kunnat varit. Detta då den utspelade sig på den, för turneringen, återintroducerade banan Cbble – till allas besvikelse. SK gick vinnande ur mötet med 16-10 och NiP blev nerskickade i Loser Bracket. Där mötte man upp med det finska lag som man innan SK-matchen själva skickat ner i LB, nämligen astralis. Finnarna blev en ännu enklare munsbit denna gång och NiP hade en ny svenskmatch framför sig, denna gången mot fnatic.



    Man slog ut fnatic och fortsatte med att knocka ut compLexity i en högintensiv match på Train. Därefter var det Begrips tur att få en dos av NiP innan walle & co till slut föll mot tävlingens uppstickarlag JaX Money Crew i Loser Bracket-semifinalen. Förlusten satte stopp för en imponerande prestation som såg ninjorna ta sig igenom nästan hela LB och gav NiP en fjärdeplats som man, med tanke på omständigheterna, ändå måste varit nöjda med.



    Ett utdrag ur en Fragbite-intervju med walle efter eventet:



    Hur väl förberedda var ni i NiP för CPL? Hann ni pracca under er tour i Kina?



    Vi var ganska bra förberedda i och med att vi varit på WEG så länge och spelat mycket då. Vi fick dock inte så mycket tid att pracca mellan semi-finalen mot project_kr i WEG och CPL så vi behövde ett par matcher på oss i CPL för att komma igång med teamplayet som T på de olika kartorna men det fick vi ju.



    Vilken var den roligaste stunden under CPL?



    Ja du.. Det var jävligt skönt att få revansch mot coL på train efter att vi förlorat mot dem på samma map på ESWC, sedan var det helt otroligt att vi fick slå ut två svenska lag på en map som mill som vi spelat mindre än cobble : )

    Spelarbyten, kvaltider och nya tävlingar

    Under de följande månaderna var det tyst kring walle och hans NiP. Men så, i början av mars år 2006, kom den överraskande nyheten av Potti valde att gå inaktiv, kort innan ett planerat bootcamp med amerikanska compLexity på IT-caféet som sponsrade NiP och senare köpte upp organisationen; Gamers Paradise. Pottis inaktivitet väntades endast bli temporär så man tog in RobbaN från det splittrade Begrip bara som stand-in i väntan på Pottis återkomst. Någon återkomst blev det emellertid inte utan istället gick RobbaN med såsmåningom. Under denna något kaotiska tid sysslosatte sig walle med spel i landslagsturneringen ENC men även en del spel i onlineligorna Clanbase EuroCup och NGL ONE med sitt lag NiP.



    Ganska så precist ett år efter att walle gick med i NiP var det återigen dags för ESWC-kval. Dessutom hade ett WSVG-kval bäddats in under samma helg. NiP imponerade och vann både ESWC-kvalet och WSVG-kvalet före fnatic (dsn, cArn, Tentpole, f0rest & Archi), som man besegrade totalt tre gånger under samma helg. Vid den här tidpunkten var fnatic Sveriges andra bästa lag och tack vare de tre vinsterna över just fnatic cementerade NiP sin plats som etta i Sverige.





    ESWC

    På ESWC imponerande man genom att gå obesegrade genom de båda gruppspelen ännu en gång (5 vinster och en likamatch mot Team 3D). I slutspelet, däremot, åkte man ut lika fort som oväntat. Man blev överkörda av en ny tysk maskin vid namn ALTERNATE aTTaX – ett lag som man rimligtvis borde haft koll på då man tidigare under året förlorat mot desamma i en uppmärskammad onlinematch i NGL ONE.



    Fragbites sammandrag av matchen löd:



    "NiP hade stora problem i den första halvleken mot Alternate Attax offensiva försvar på Nuke. Man fick bara två rundor i den första halvleken och var ordentligt pressade inför den andra halvleken.



    Man inledde den andra halvleken bra med en vunnen pistolrunda. Den andra rundan körde Alternate Attax en Deagle-eco mot B1 som man vann efter ganska struligt spel av NiP. Svenskarna körde en eco och kunde sedan vinna tyskarnas första matchrunda med hjälp av Deagles. NiP stod emot i flera rundor, men till slut visade sig Attax ledning från den första halvleken bli för stort. Tyskarna vann matchen med 16-7 och var vidare till semifinal medan NiP slogs ut redan i kvartsfinalen."




    Då det var single elimination, bäst-av-en som gällde (något udda med dagens mått mätt) fick NiP nöja sig med en delad femteplats.



    Året fortsatte och i augusti blev RobbaN officiell medlem i laget samtidigt som det blev klart att SpawN hoppade in istället för HeatoN. Den erfarna grund som laget från början byggts på hade nu försvunnit i och med Pottis avsked och HeatoNs inaktivitet. walle fick nu ökad betydelse i laget då han inte längre bara stod för callandet som ingame-leader utan också var den av de fyra fullvärdiga medlemmarna i laget med mest rutin och erfaranhet. Det var nu upp till honom att leda laget i rätt riktning, såväl i spelet som utanför.



    NGL ONE och vidare

    Lagets premiärevenemang med den nya laguppställningen blev NGL One-finalerna i Tyskland. Man slutade upp i final mot fnatic och som så många gånger tidigare besegrade man dom. Denna gången i två raka bataljer på Inferno. Första matchen förlorades. Inför karta två hände något (möjligtvis en taktikändring från walles sida?) och NiP gick ut och demolerade fnatic med hela 16-3, på samma karta som man alltså precis förlorat mot samma lag. Det gav ninjorna en ny titel under bältet och merparten av de $30 000 finallagen slogs om.





    Efter NGL ONE följde idel kval. Först misslyckades man med att kvalificera sig till KODE5 genom det svenska kvalet och riktade istället sitt fokus mot det brittiska kvalet. Där var lyckan desto bättre och man gick obesegrade igenom ett kval som innehöll svaga brittiska lag och tyska a-Losers. Därefter var det Extreme Masters- och WCG-kval. I kvalet till EM saknades de stora giganterna vilket gav NiP i princip en fribiljett till turneringen. I WCG-kvalet var det desto tuffare. Man tog emot SK i finalen och förlorade första kartan. De två nästkommande kartorna gick dock båda till NiP vilket betydde att walle skulle få spela sitt första WCG. Det blev ett WCG walle skulle minnas och bli väl ihågkommen för.



    Innan dess var det dags för KODE5 i Kina. En av ett antal resor under året där NiP hade ett kamerateam med sig som filmade material till dokumentären Kungar av Counter-Strike. NiP såg till att bli det första utländska lag att vinna en tävling på kinesisk mark efter magiskt spel som kulminerade med en vinst över inhemska wNv.gm i finalen. Hela $25 000 fick man för besväret.





    Efter turneringen kunde man läsa om spektaklet i den norrländska tidningen NSD där självaste walle blivit intervjuad och berättar om spelet, scenen och lite av sitt liv. Artikeln finns fortfarande kvar på webben och kan nås här.



    WCG

    Så kom till sist WCG i Monza, Italien. Svenska NiP hade fajtat sig fram till en final mot det senare så suveräna polska laget Pentagram. Hoppet om ett guld såg ljust ut efter att den första banan, Nuke, hade spelats klart. Man vann nämligen den med 16-11. Men mycket bättre blev det inte för NiP som förlorade de följande två kartorna. walle hade dock skrivit in sig i historieböckerna för alltid med sitt storspelande som bland annat innehöll en magnifik lösning på ett 1on5-läge.





    En andraplats före lag som hoorai, MYM, NoA, 3D och mousesports var dock inte fy skam och NiP hade visat upp en jämn ström av topp-placeringar under en lång tid nu. CPL Nordic var nästa tävling i schemat. Efter ett enkelt gruppspel följde en storvinst mot mibr i kvartfsinalen, en tajt 16-14-vinst mot 69°N-28°E/Inari och siffrorna 16-4, 16-7 i finalen mot danska H2k (whimp, KK, MoRf4r, XciteD & zone).

    Slutet på NiP

    WSVG och CPL-turneringar i december

    WSVG-finalerna i New York följde. NiP blev oväntat nedslagna i Loser Bracket efter en rejäl soppatorsk mot kinesiska Hacker med 16-2. I LB slog man ut WCG-vinnarna Pentagram ur tävlingen bara för att matchen därefter åka på en ny chockförlust, denna gång mot det mindre etablerade amerikanska laget Pandemic. Resultatet skrevs till 16-2 även i denna förlustmatch och det såg inte smickrande ut för walle och kompani.



    Året 2006 närmade sig sitt slut och årets sista evenemang kom att bli CPL Winter. NiP behövde komma tillbaka starkt från WSVG-floppen och visa att det var en engångsföreteelse. Tyvärr blev det inte så utan istället åkte man ut alldeles för tidigt, igen. Man nådde andra gruppspelet och hade en på pappret relativt enkel grupp att ta sig vidare ifrån. Men förluster mot brasilianska mibr och CheckSix.USA innebar respass.



    Nya förändringar i leden

    Trots ett totalt sett lyckat år var spelarförändringar oundvikliga. walle själv funderade över framtiden och funderade på att gå inaktiv. SpawN lämnade för en ny session i SK, zet drog till USA och compLexity för att tävla i CGS och ins tog chansen i fnatic. Detta lämnade NiP med en mycket sargad laguppställning. HeatoN kom tillbaka till aktivitet och försökte forma ett nytt succélag under NiP-fanan som han hade gjort bara ett och ett halvt år tidigare. Denna gången gick det lite knackigare. Man tog in den långtida inaktiva liraren Bullen tillsammans med norska stjärnskottet KF3. walle fick dessutom äntligen spela tillsammans med sin bror Jonathan "miniw" Wallenberg. Något som förmodligen var en viktig faktor i walles beslut att fortsätta spela CS ett tag till.



    Bara en och en halv månad senare fick både Bullen och KF3 lämna laget. Detta till förmån för en nysatsande Tentpole och Begrip-talangen face. Med sitt nya lag åkte man till spiXelania och vann 60 000 kronor efter en jämn final mot ett Begrip-lag innehållandes en viss GeT_RiGhT.



    Sjungandes på den sista versen

    Några veckor senare blev man erbjudna en plats på ESWC. Detta efter att det amerikanska laget mugNmouse lämnat återbud. NiP hade bara slutat på en delad tredjeplats i kvalet men fick nu alltså möjlighet att åka till Paris och göra upp med världseliten trots allt. Väl i Frankrike gjorde man helt okej ifrån sig och slutade på en delad femteplats efter förlust mot PGS i kvartsfinalen.



    Två veckor efter ESWC-äventyret blev walle, tillsammans med dsn, Neo, mooN och cogu nominerad till en eSport Award i kategorin Best Counter-Strike Player. Tiden som följde var kaotiskt. HeatoN och miniw lämnade NiP och man tog in GeT_RiGhT som fullvärdig medlem. Det spekulerades mycket kring vem som skulle bli den femte spelaren och laget använde sig både av blomstar och azl. Med azl besegrade man SK i WCG-kvalet men valde trots det att inte fortsätta med honom utan tänkte istället spela in blomstar under Borås-LAN:et WonderBase. Till slut blev det så att man hoppade över tävlingen för att man helt enkelt var för dåligt förberedda.



    En månad senare kom bomben.



    walle lämnade kaoset i NiP bakom sig och hoppade istället på SK-tåget tillsammans med Tentpole.



    – Jag har kämpat med olika laguppställningar i NiP sedan februari och det har varit väldigt frustrerande, och det enda sättet för mig att få spela med mina favoritspelare i Sverige var att göra det under SK. Jag är självklart väldigt ledsen över att lämna NiP efter all den här tiden, men kärnan i NiP är borta nu med Emil, Andreas, dTm, Radical och alla de andra spelarna så det är dags att gå vidare tycker jag och SK är ett bra alternativ för att göra det, löd walles förklaring



    Allt om det och lite till kommer ni att kunna läsa om i den fjärde och sista delen i artikel-serien om Dennis "walle" Wallenbergs karriär.

    42 kommentarer — skriv kommentar

    Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
    Visa 42 kommentarer

    Skriv en kommentar

    Laddar..