×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

IEM – svenskarnas grupp analyseras

1
Efter den vansinnigt intressanta Intel Extreme Masters-turneringen i Kiev är det dags för uppföljaren till de europeiska finalerna, en turnering med ett namn som ger ett lite högre klang. Global Finals. IEM:s världsmästerskap drar igång den 1 mars och sträcker sig över fem dagar.

Inledning

Lag som fnatic, SK, Lions, mTw, Frag eXecutors, Evil Geniuses, compLexity och Na`Vi kommer att vara på plats på CeBIT i Hannover, Tyskland för att slåss om den ärorika titeln och förstapriset på $35 000.
Grupp B

SK

fnatic

Lions

Evil Geniuses

Na`Vi

project.kr
I den här artikeln tar vi oss en titt på lagen i Intel Extreme Masters globala finalers stora snackis – grupp B. Åsikter har kastats runt internet om hur svår denna grupp är om man jämför med grupp A. Seed och tidigare resultat tillsammans med lottning var dock det arrangörerna gick efter, så blev det så här. Massor av extremt bra svenska matcher kommer vi att få se i alla fall.



Nu spanar vi in lagen och deras chanser att vinna Intel Extreme Masters globala finaler på CeBIT i Hannover, Tyskland.

SK

Stjärnlaget startade upp i början av december förra året och hade en extrem press på sig inför Kiev. Många trodde, och tror fortfarande, att laget kommer bli det bästa laget genom tiderna. Man gjorde en mindre lyckad insats på de europeiska finalerna och nu, inför de globala finalerna, har allen drabbats av en sjukdom som hindrar honom från att delta i Tyskland. Inhoppare är RAGE-spelaren dennis som många gånger klassats som en av de individuellt mest skickliga icke-etablerade spelarna i Sverige. Nu är det hans tur att få chansen.



SK-Gaming

RobbaN

GeT_RiGhT

f0rest

face

dennis (inhoppare)



Europeiska finalerna i Kiev

Förväntningarna var minst sagt skyhöga inför Kiev-evenemanget. Stjärnfemman som skulle erövra världen tog sina platser på CyberSports Arena för att strida i en grupp som bara tycktes ha två direkta hot – mTw och Frag eXecutors. Under den första dagen spelade man två matcher, en mot franska eSahara och en mot tyska mousesports varav båda slutade med en övertygande vinst för svenskarna. Dagen därpå var det dock helt andra bullar. En plattmatch mot ryska MYM med ett förödande resultat fick folk att ifrågasätta SK, och det kom mer av den varan.



Man visade att det inte var över än när man plockade en poäng mot danska mTw, som senare slutade tvåa under evenemanget. MYM-förlusten var dock alldeles för hård för att man skulle ha säkrat en slutspelsplats och man behövde minst en poäng mot de klara gruppvinnarna Frag eXecutors för att ens ha en chans att avancera. En tuff batalj blev det, dock inte tuff nog då polackerna vann med tre rundor och således gick obesegrade igenom gruppspelet. SK:s resa i Europamästerskapen avslutades redan i gruppspelet.



Slutsats

Kiev var en flopp enligt många, men SK spelade ändå lika mot de danska andrapristagarna mTw och pressade bronsmedaljörerna Frag eXecutors rejält. Om ingen plattmatch sker för SK-Gaming under de globala finalerna kommer de att gå långt, de har definitivt möjligheten att komma till en final och vinna hela evenemanget. Allting är dock osäkert nu när dennis spelar istället för allen, men hur många gånger har man inte sett ett lag fungera bättre med hunger över rutin?

fnatic

Många tvivlade på fnatic efter att f0rest, Gux och GeT_RiGhT lämnat laget. Folk kände att de tre nya spelarna Delpan, pita och Xizt var nödlösningar, ett resultat av dålig stresshantering. Detta motbevisade killarna redan under sitt första evenemang där de inte bara gjorde en biljant gruppspelsinsats utan även vann hela turneringen. Detta var, som ni säkert redan har räknat ut, Intel Extreme Masters europeiska finaler i Kiev.



fnatic

cArn

dsn

Delpan

pita

Xizt



Europeiska finalerna i Kiev

Som skrivet ovan var det många som satt och gnuggade händerna i hopp om att få hånskratta åt fnatics nya lag och se cArn och dsn gråta av missnöje över att deras tre superstjärnor f0rest, GeT_RiGhT och Gux lämnat laget. "Inte idag" uttryckte cArn när han tillsammans med sina fyra lagkamrater inledde det nya året med att besegra fjolårets överlägsna lag Na`Vi.



Den kommande matchen var mot den forna fnatic-medlemmen Gux, som gick till Lions efter att Lions tappat Xizt till just fnatic. Matchen slutade lika och det såg riktigt ljust ut för fnatic, som trots allt plockat poäng mot både fjolårets stora favoriter och det nya Lions som många såg som en finalkandidat i Kiev.



De tre resterande gruppspelsmatcherna blev lekstuga för fnatic. Efter att man som mest förlorat tre rundor per match stod det klart att svenskarna vunnit gruppen och fått en plats i semifinalen. Motståndet i den semifinalen blev inga mindre än hemmalaget Na`Vi, som man tidigare slagit i gruppspelet med minst möjliga marginal. Semifinalen blev inte fullt lika spännande, men 2-1 i kartor visar att det inte var någon ensidig match. Man slog i vilket fall ut det ukrainska monstret och säkrade en finalplats mot danska mTw.



Efter att fnatic förlorat en halvtight första karta var det ett måste att vinna den kommande. Karta nummer två blev såpass jämn att den togs till två övertider, som svenskarna sedan vann. Svettigt gled man över till en tredje och avgörande karta där Xizt briljerade och var en stor del av nyckeln till fnatics framgång. Ett starkt 16-9-resultat säkrade $20 000 och toppen på prispallen för fnatic.



Slutsats

fnatic imponerade rejält i Ukraina, men man får ha i åtanke att detta är laget som alla passar sig för. Många andra lag har förmodligen studerat fnatics spel inför de globala finalerna. Detta bör kanske inte vara något problem då det aldrig har varit ett problem för lagets taktiker cArn förut, men man vet aldrig. fnatic är definitivt ett lag man kan förvänta sig se i finalen, eller i alla fall att se i en semifinal i Tyskland.

Lions

Efter att Xizt gått till fnatic var valet av den ersättande spelaren givet – Gux. Med honom i laget skulle Lions bli ett etablerat världslag som kommer till finaler på stora evenemang runtom i världen, och än är inte drömmen ute – men prestationen i de europeiska finalerna visade att Lions inte riktigt är där än.



Lions

threat

niko

kHRYSTAL

Gux

FYRR73



Europeiska finalerna i Kiev

Man tilldelades samma grupp som fnatic – en grupp med Na`Vi, forZe, Alternate, TCM och givetvis fnatic. Lejonen inledde mot fiaskolaget Alternate som strax innan evenemangets början tog in två inhoppare. En problemlös vinst för svenskarna och nästa möte skulle bli mot sin före detta medlem Xizt i det nyrenoverade fnatic. Lions har själva sagt att de hade greppet om matchen, men slutresultatet blev ändå 15-15. Tillsammans med Na`Vi sågs fnatic som gruppens tuffaste motstånd så ett likaresultat var inte fy skam.



Efter att ha slagit det danska laget TCM fick man möta "det andra hotet", hemmalaget och fjolårets kungar Na`Vi. Vad hände här? Lions lyckades helt problemlöst övermanna den östeuropeiska jätten och det övertygande spelet höll i sig. Som väntat blev inte ryska forZe något större problem för Lions och man gruppen var avklarad utan någon förlust. Men trots faktumet att Lions var obesegrade i gruppen lyckades de inte vinna den då fnatic, som man spelade lika mot, slutade på samma poäng men med aningen bättre rundskillnad.



Oturligt nog fick man möta danska mTw i den första slutspelsmatchen. Danskarna sänkte aldrig sin guard och Lions fick det otroligt svårt. Två kartor var allt som behövdes för mTw och trots ett galant gruppspel slogs Lions ut redan i första slutspelsomgången mot laget som senare skulle gå till final.



Slutsats

Lions fick en oförtjänt dålig slutplacering i Kiev. Man spelade lika mot Europamästarna, man slog fjärdeplacerade Na`Vi utan några som helst problem och man visade ett grymt självförtroende turneringen igenom. Nu har man faktiskt lottats in i den svårare av de två grupperna i Hannover, men om threats femma för en gångs skull får lite medvind är de att passa sig för. Lions är inget lag man förväntar sig i en final, men de är definitivt ett gäng som kommer att offra blod, svett och tårar för att äntligen få spela en final på en stor internationell turnering.

Evil Geniuses

I slutet av förra året valde amerikanarna att låta den finska transatlanten och taktikern lurrppis lämna efter nästan två års trogen tjänst i Evil Geniuses. In kom den amerikanska före detta compLexity-taktikern Irukandji. Det har kommit en hel del hat riktat mot detta lag efter att de anklagades för ghosting mot svenska fnatic under sin senaste stora turnering World e-Sports Masters.



Evil Geniuses

n0thing

fRoD

StorM

dboorN

Irukandji



World e-Sports Masters

WEM spelades för ovanlighetens skull med upplägget winner/loser-bracket och redan i första omgången fick Evil Geniuses möta det alltid lika farliga koreanska laget redCode, som under tiden spelade under namnet WeMade FOX. En sydkoreansk ångvält tryckte ner lurppis och hans fyra jänkare till loser bracket där man fick möta fnatic. Matchen mot svenskarna var oerhört jämn, såpass jämn att den gick till dubbla övertider som de onda genierna till sist vann. En Fragbite-film från vinstrundan visade senare att spelaren fRoD från Evil Geniuses suspekt kollat mot en åskådarskärm och sagt till sin lagkamrat vad som hände på den.



Resultatet stod dock kvar och det otroligt framgångsrika laget Na`Vi stod på tur. Någon större chans kan man inte påstå att Evil Geniuses fick i detta möte då de enbart fick ihop tre rundor. EG blev alltså utslagna redan efter sin tredje match och hamande på den näst sämsta slutplacernigen.



Slutsats

Evil Geniuses med lurppis var ett ganska farligt lag, men nu när finnen är ute ur bilden kommer lagets spelstil att vara annorlunda. Det är omöjligt att förutspå om Irukanjis ledarskap kommer att göra Evil Geniuses till ett superlag, ett bottenlag eller någonting mitt emellan. Det återstår att se i början av mars.

Na`Vi

Det råder inga tvivel om vilket som var fjolårets bästa lag. Na`Vi plockade hem de tre mest prestigefyllda turneringarna och slog dessutom rekordet i antal vinstpengar, ett rekord som tidigare hölls av fnatic. Fjolåret fick en magnifik avslutning i form av en seger på DreamHack Winter, och vid årsskiftet undrade många om Na`Vi skulle hålla sin framgång stadig eller om de skulle försämras. Intel Extreme Masters Europafinaler i Kiev skulle avslöja detta.



Na`Vi

Zeus

Edward

markeloff

starix

esenin



Europeiska finalerna i Kiev

Det kändes som att ukrainarna skulle ta sig vidare ur sin grupp utan några som helst problem, det var egentligen bara två lag som kunde hota dem. Svensklagen fnatic och Lions. I gruppspelet började man med att förlora en supertight match mot fnatic. Man slog därefter gruppens två bottenlag forZe och Alternate enkelt men när mötet med Lions kom blev det pannkaka. Tio rundor var allt man fick mot svenskarna och slutspelsplatsen var i fara. Danska TCM var det lag som skulle bestämma flopp eller framgång för det ukrainska hemmalaget. Någon större dramatik blev det dock inte, Natus Vincere klev över danskarna precis som man klev över tyskarna och ryssarna och säkrade en slutspelsplats som grupptrea.



Efter en hel del svårigheter lyckades man slå Moscow Five i slutspelet, och en semifinal mot fnatic väntade. Ukrainarna skulle nu få revansch på svenskarna som övermannade dem i gruppen. Inledningen var mer än väl godkänd då Na`Vi vann den första kartan relativt enkelt, förändring blev det dock när kartbytet skedde. En mer eller mindre spegelvänd match tvingade semifinalen till en tredje karta där Na`Vi fick rejält med stryk av de framtida Europamästarna.



Då man förlorade semifinalen väntade en bronsmatch mot Frag eXecutors. Man kan tycka att en prispall på hemmaplan ändå är värd någonting, men glöden saknades i ukrainarnas ögon och man blev nedknuffad från podiet framför hemmapublik.



Slutsats

Na`Vi:s guldår 2010 är inte att leka med, och även under det året floppade man på hemmaplan. Om det är så att de presterar lite krassligt i sitt hemland eller om lågan börjat slockna är osäkert. Man kan dock sansat säga att den som räknar bort de regerande mästarna från IEM:s globala finaler är en dåre.

redCode

Koreanerna spelade tidigare för organisationen WeMade FOX. Efter flera års spelande hade man ännu inte tagit en stor titel, men kommit tvåa på bland annat ESWC. Det var dock inte alla evenemang som slutade med andraplatser, laget hade en hel del otur i gruppspel vilket gjorde att koreanerna uteblev från ett par slutspel. Därför kom det som en chock att organisationen lät laget gå precis efter att de vunnit sin första stora titel – World e-Sports Masters 2010. Allt löste sig dock. Bara fem dagar innan IEM:s världsfinaler plockades de upp av den spanska organisationen redCode.



redCode

solo

bail

glow

peri

enemy



World e-Sports Masters

Den fantatiska resan för redCode, då under namnet WeMade FOX, började mot Evil Geniuses i winner/loser-bracket-turneringen. En extremt stark insats tog dem vidare till WB-semifinal mot inga mindre än det alltid lika farliga polska laget Frag eXecutors. Efter att även ha vunnit den matchen med minst möjliga marginal stod SK med inhopparen Delpan på tur i WB-finalen. Man föll platt i mötet och slogs ner till loser bracket och fick möta Frag eXecutors igen. Matchen som skulle bestämma om WeMade på asiatisk mark skulle få chansen att ta sin första etablerade titel och om Frag eXecutors, precis som vanligt under fjolåret skulle ramla innan finalen.



Mötet blev inte fullt lika jämnt som det tidigare under turneringen, men helt enkelt blev det inte. Koreanerna vann matchen med 16-11 och skulle nu ställas i en final mot svenska SK. Då SK vann winner bracket-finalen mot just redCode behövde solo och hans fyra medspelare vinna två kartor medan SK bara behövde vinna en. När matchen drog igång hade sydkoreanerna bestämt sig – detta var deras evenemang. En total överkörning i första kartan förde finalen vidare till en avgörande karta. Det WeMade-sponsrade laget höll i sitt övertygande spel och gjorde det svårt för SK att ta grepp om matchen. 26 rundor på Tuscan var allt som behövdes för att kalla sig för WEM-mästare 2010.



Slutsats

redCode fick alltså efter sitt senaste evenemang njuta av utsikten på toppen. Visserligen har man bytt ut termi mot enemy sedan turneringen i Kina, men redCode gjorde en såpass stark insats på WEM att de kan klassas som ett riktigt hot. Nu när solo, bail, glow och peri fått smaka på den ljuva vinstkryddan kan de inte vara något annat än rejält sugna på mer.

Avslutande ord

Det är ingen hemlighet att den här gruppen bäddar för mer spännande matcher än grupp A. Tre svensklag, fjolårets ukrainska gigant, fem koreanska talanger och fuskande nordamerikaner – vad som helst kan hända.



Mycket måste gå Sveriges väg om vi ska få se alla tre svensklag vidare till ett slutspel, men förstå hur underbart det hade varit. Vi har inte sett en helsvensk prispall sedan IEM:s stopp i Dubai 2009 där MYM var uppstickarna som tog sig till final före SK men fick stryk av fnatic.

Fragbite tippar

I vanlig ordning tänkte vi avsluta med att låta redaktionen tippa topp tre.
Devilry

1. mTw

2. Lions

3. Na`Vi



sozu

1. fnatic

2. Na`Vi

3. TyLoo (Insatt skribent, red anm!)



kasper

1. fnatic

2. Frag eXecutors

3. mTw



Nallen

1. SK

2. fnatic

3. Na`Vi



p0ntus

1. Lions

2. fnatic

3. Na`Vi



Fajri

1. mTw

2. Na`Vi

3. Frag eXecutors



rich

1. SK

2. mTw

3. Lions



dytt

1. mTw

2. Lions

3. Na`Vi

26 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 26 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..