×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

Roccat Kone v2

1
Vi har tidigare testat Roccat Kova, en ganska bra produkt men som hade några negativa egenskaper. Den här gången ska vi ta oss en titt på Kone, Roccats första och dyrare alternativ. Roccat släppte Kone för mer än ett år sen, men det visade sig att många hade problem med att den helt enkelt slutade fungera och många upplevde även att den inte alls hängde med i FPS-spel. Något som varken sidor som Fz (5/5) eller Netcrash (9/10) uppmärksammande, däremot ansåg BrutalCS (6/10) att precisionen var dålig.
Nu har Roccat släppt en uppdatering av Kone, kallad Kone v2 där man har sett över musen och dess drivrutiner för att få ordning på problemen.

Sidan 1









Design och ergonomi





En första titt på musen och så ser man direkt att den här designen känns igen. Ja, mycket riktigt är den långt från nyskapande då Roccat tycks förlita sig på att gamla hederliga storsäljare som MX-serien och MS 3.0:ans design är något som folk gillar. Kone är därmed väldigt snarlik vilket väldigt många säkerligen uppskattar. Den är dessutom begåvad med gummiytor på sidorna av musen för att man ska få ett bättre grepp, vilket fungerar utmärkt.



Musen har sju knappar, samt en klickbar scroll. Samtliga knappar kan man ställa in vad de ska göra i den medföljande programvaran. Scrollen är inte bara klickbar den är även tiltbar, dvs. man kan trycka den i sidled för att utnyttja ytterligare två funktioner, med andra ord är det inte längre åtta knappar utan snarare tio. Knapparna fungerar bra, men scrollen kräver på tok för hård belastning innan den ger med sig och fungerar som en knapp. Anledningen är givetvis självklar, annars hade inte tiltfunktionen varit något att ha eftersom man i så fall hade råkat använda scrollens knappfunktion hela tiden i stället.



De föreslagna inställningarna gör gällande att de två knapparna som sitter bakom scrollen, dvs. närmast handflatan är tillägnade möjligheten att ändra DPI. Något exakt finlir går inte att göra, däremot finns det sex olika inställningar att välja på från början; 800, 1200, 1600, 2000, 2400 och 3200 DPI. Vill man bara kunna växla mellan två av dessa inställningar så är det bara att klicka bort de andra i programvaran. Dessa knappar sitter dessutom mycket bättre placerat än på Kova där man lätt kom åt att ändra DPI medan man spelade, vilket givetvis fick förödande konsekvenser för prestationen i spelet.



Storleksmässigt är den likvärdig med t.ex. Razer Deathadder, men den har blivit begåvad med fler och större glidytor vilket resulterar i att den glider bättre. För att ytterligare öka känslan av att man har en riktigt lyxig gamingmus så har man byggt in ett viktsystem där man enkelt kan ändra vikter. Dessutom får man med en liten box som rymmer fyra vikter som är 5, 10, 15 och 20g tunga. Samma box rymmer även en CD-skiva i miniformat med drivrutiner och programvara. Det finns många spelare som gillar att musen är tung och anser att de får bättre kontroll då, men det är även många som upplever motsatsen. Med den lättaste av vikterna, 5g, är Kone betydligt tyngre än en Deathadder och väljer man att helt ta ut vikten så tappar man tyvärr balansen i musen. Den blir helt enkelt framtung.



Precis som alla andra nya möss på marknaden så är Kone väldigt upplyst. I recensionen av Kova berättade vi om att man genom att trycka in två knappar samtidigt kunde ändra färger eller helt stänga av belysningen. Anledningen till den lösningen var att Kova är installationsfri. Med Kone skickar Roccat däremot med drivrutiner och vi kan enkelt välja vilken färg vi vill ha via programvaran eller om vi helt vill stänga av det. Med andra ord en mycket bättre lösning. Vill du bli hyllad som häftigaste killen på kommande LAN så kan du ställa in så att LED-belysningen pulserar eller blinkar. Galet onödigt i mitt tycke, men kanske ändå något som uppskattas numera?















Teknik





En del klagar på att installationen är krånglig, det är jag inte direkt beredd att hålla med om. Man installerar drivrutiner och när allt är klart så får man dra ut och koppla in musen igen och starta om. Vips så var det klart, inte svårt heller.



Ovan har vi berättat en del om vad man kan göra med den medföljande programvaran. Bland annat ställa in DPI, belysningens färger och att man kan ställa in vad knapparna ska ha för funktion. Förutom vanliga saker som starta/stänga av acceleration, hastighet för dubbelklick, scrollhastighet, Hz med alternativen 125, 500 och 1000 Hz. Dessutom kan man skapa profiler, fem stycken för vara att vara helt korrekt.



Något som jag inte kan minnas att jag sett förut är även att man har en funktion kallad Tracking Control Unit, TCU. Med den så kan man låta musen läsa av underlaget, dvs. musmattan under några sekunder för att på så sätt förbättra avläsningen och därmed öka precisionen, något som jag kommer återkomma till senare. Först ska vi gå igenom lite mer om det tekniska.

3200dpi lasersensor.

1ms svarstid.

1000Hz avläsningshastighet.

16bit datakanal.

7080 bilder per sekund.

6.5 Megapixel.

20G acceleration.

128kB internminne, uppdaterbart.

72MHz TurboCore processorenhet.
Kone använder sig av en lasersensor, till skillnad från Kova som hade en optisk sensor. Båda var således på 3200DPI och båda klarade 1000Hz och 20G acceleration. Jag har använt Kone v2 ett tag nu och jag har inte upplevt att musen skulle vara för långsam som många vittnat om i v1. Den hänger med utan några som helst problem, inte ens när man provocerar den tappar den bort sig. Den fungerar därmed utmärkt i spel. Alla möss har en viss inlärningströskel att ta sig över, i Kones fall upplever jag att den var ovanligt låg. Det tar inte alls lång tid innan man hittar rätt inställningar och man spelar på som om inget har hänt.



Däremot, efter att ha kalibrerat TCU upptäcker jag direkt att när man sakta drar musen över musmattan, från kant till kant, så hackar det till en eller två gånger innan man kommit till andra kanten. Efter upprepade försök så fortsätter problemet och testar då lite olika DPI-inställningar men resultatet är detsamma. Drar man snabbare så försvinner inte hacket men det ökar inte heller. För att vara säker på om det är TCU som inte fungerar som det ska eller om det har med musmattan att göra så testar jag med ett flertal musmattor (Roccat Sota, SteelSeries 9HD mm.), men resultatet är detsamma. Med andra ord är TCU inte riktigt vad det borde vara och kräver nog lite mer utveckling innan det är redo att börja användas. Däremot är det ingen katastrof, det är ju bara att låta bli att använda funktionen så fungerar Kone utmärkt.



En sak som jag däremot stör mig lite på gällande Roccats programvara är att oavsett hur många produkter jag använder från Roccat (jag testade Roccat Arvo förra gången, ett tangentbord) så har de inte någon gemensam programvara. Utan samtliga lägger till en likadan Roccat-ikon nere i aktivitetsfältet. Så i det här fallet när jag har både Kone och Arvo installerade så får jag två ikoner bredvid varandra. Deras programvara ser exakt likadana ut förutom att funktionerna givetvis skiljer sig åt, men man kan inte nå den andra produkten via programvaran. Idiotiskt kan tyckas då programvaran i sig använder sig av flikar. Hade man då inte enkelt kunnat lägga in ett stöd för att ha flera Roccat produkter i samma programvara så man enkelt kunnat välja produkt i en flik?



Även om jag stör mig på den lösningen så är det inget som påverkar betyget av Kone då detta inte hade varit något som jag ens reflekterat över om jag inte råkat ha en Arvo inkopplad samtidigt.



Problemet med att tidigare generationen av musen helt slutade fungera är för tidigt för mig att avgöra om de lyckats lösa, då jag bara har testat Kone under några veckors tid.



SteelSeries Xai superprecision i all ära, men vill man ha en mus med ett vettigare och skönare grepp så är Kone ett av de absolut bästa alternativen på marknaden just nu. Kone är ett seriöst alternativ för den riktigt seriösa spelaren, priset är därefter men i det här fallet är det sannerligen motiverat. Man får mycket för pengarna.



Pris:

Positivt:

  • Utmärkt precision

  • Bra programvara

  • Utmärkt glid

  • Grepp och passform

  • Viktsystem
Negativt:

  • Trögt att trycka ner scrollen

  • Tung, trots viktsystem
Fler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.

33 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 33 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..