×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

SteelSeries Xai och Kinzu

1
För knappt en månad sen fick jag hem en efterlängtad avi från postväsendet. Xai och Kinzu hade levererats till mitt lokala postkontor och jag satte på mig skorna och gick sträckan på 50 meter för att hämta ut de nya SteelSeriesmössen. Ett ganska fult inslaget paket väntade mig, och när jag kom hem öppnade jag det varsamt. Inuti låg två stycken möss, lasermusen Xai och den optiska Kinzu, förpackade i de vanliga SteelSeries-förpackningarna.
Utöver detta fick jag även ett mail från SteelSeries med all fakta om Xai och dess utveckling. Jag fastnade för en mening i dokumentet och den följer nedan.
"To claim the world's most powerful gaming mouse is an extremely bold statement – but we're making it." - SteelSeries
Kan Xai verkligen bära upp det här påståendet? Läs vidare om vad jag tycker efter ett rigoröst testande, under snart en månads tid.


Design och ergonomi.
Som synes på bilderna ovan är det inte mycket som skiljer mössen från varandra. Färgen är, även om bilderna säger annat, exakt samma på båda mössen. Xai har dessutom hela åtta (!) knappar mot Kinzus fyra. Rent designmässigt är mössen riktigt vackra att se på, färgen är skönt mörkgrå och formen går inte att klaga på. Men vid närmare eftertanke: hur snyggt är det med ett askgrått scrollhjul på en i övrigt mörkt grå/svart mus? I mitt tycke är det en liten miss, även om den givetvis är klart försumbar.

Själva formen på mössen är som väldigt många påpekat ytterst lik MS 3.0, vilket knappast kan ses som något dåligt då 3.0an fortfarande är riktigt populär bland gamers där ute. Skillnaden mellan Kinzu och Xai är, förutom antalet knappar och laser/optisk läsare, är storleken. Kinzu är ganska mycket mindre, och även vikten skiljer det en hel del i. Båda mössen ligger skönt i handen, och trots mina små händer är det Xai som faller mig bäst i smaken.

I övrigt har man täckt mössen med ett gummiliknande material, som känns riktigt bra och gör att man i princip aldrig tappar greppet, trots svettiga händer efter kanske en 1on5-clutch mot plantad bomb. Trots hela åtta knappar på Xai kommer man enkelt åt allihop utan att det känns konstigt.

Mössen har fått en så kallad "ambidextrous" form, vilket kort och gott innebär att de passar lika bra för vänsterhänta som för högerhänta. En bra grej, då mellan 10-15% av befolkningen är just vänsterhänta.

Ett litet minus får musen av att den saknar viktsystem, men det vägs upp av att vikten känns oerhört bra fördelad i musen. De sista grejerna jag tänker på är musens tre stora glidytor som gör att musen glider lätt på de flesta material, även om jag mestadels testat den på SteelSeries egna matta QcK+, samt sladden som är täckt av ett tygliknande material (som en strykjärnssladd). Fördelen med just detta material på sladden är att det är riktigt lätt att reda ut även den rörigaste härva som gärna uppstår när man tar med sig sina möss på resande fot.

Siffror och konstiga begrepp.
När man jämfört möss tidigare har det ofta varit mycket snack om DPI – som läses ut "dots per inch" och alltså innebär det antal pixlar som muspekaren flyttas när du flyttar musen 2.54 cm. Ett bättre mått, som SteelSeries använder är antalet CPI eller "counts per inch". Detta översätts till beräkningar per tum och innebär helt enkelt att musen läser av si och så många beräkningar per tum.
Xai
Frames per second: 12 000
Inches per second: 150
Counts per inch: 100-5001
Acceleration: 30 G
Lift distance: ~1 mm

Kinzu
Frames per second: 9375
Inches per second: 50
Counts per inch: 400-3200
Acceleration: 20 G
Lift distance: ~2 mm
Mycket siffror, men jag ska försöka bena ut begreppen lite och samtidigt jämföra lite med andra populära möss.

Frames per second innebär antalet bildrutor mössen kan läsa av per sekund, och här ligger båda mössen högt. Razer Copperhead ligger till exempel i jämförelse på 7080 FPS.

Inches per second är kort och gott en angivelse på hur många tum musen klarar av att läsa av under en sekund. Så länge du inte flyttar Xai mer än 38 cm på 0.1 s ska det inte vara någon fara för att den inte ska hinna med. Den optiska läsaren i Kinzu klarar av 50 tum/sekund, vilket innebär strax under 13 cm på en tiondels sekund.

Counts per inch är inställbart på mössen och på ovansidan, strax under scrollhjulet, finns en knapp som gör att man enkelt kan skifta mellan två värden. Själv får jag gott om användning för det då jag gärna har ganska hög sens i Windows – när jag sen startar CS trycker jag en knapp och sensen är precis så låg jag vill att den ska vara.

Accelerationen på 30/20 G är ett mått på hur snabba accelerationer musen klarar av och fortfarande hinna med. I jämförelse kan stridspiloter i sällsynta fall utsättas för upp till 10 G.

Lift distance-värdet visar hur högt man behöver lyfta musen från musmattan för att den inte längre ska läsa av underlaget. Med Xai räcker det att lyfta musen ca 1 mm, medan man får lyfta Kinzu 2 mm. När jag spelar och hamnar i pressade situationer med stort fokus har jag en tendens att nästan lyfta musen från mattan, och med Xai innebär det att jag ibland lyfter den för högt och att läsaren därför inte reagerar när jag sen försöker förflytta siktet. Med Kinzu uppstår inte samma problem, och jag hade gärna sett 2 mm även på Xai.

Drivrutiner och funktioner.
Något som är otroligt bra med Xai, och även Kinzu för den delen, är plug and play-funktionen. Alla drivrutiner som behövs finns i mössen och installeras så fort man pluggar i sladden. Xai har även ett inbyggt minne, och efter att man konfigurerat alla sina inställningar exakt som man vill ha dem sparas de ner i det inbyggda minnet. Detta innebär att musen alltid kommer vara rätt inställd, vilken dator man än pluggar in den på. Tidssparande för proffsen, men hur ofta får egentligen den genomsnittliga gamern användning för det?



Som synes ovan kan upp till fem olika profiler sparas i Xai, vilket känns onödigt mycket med tanke på att man kan kan skifta mellan två olika CPI-värden (och ändra sens) i varje profil med ett enkelt knapptryck. Vill man inte ladda ner programvaran som ses ovan har musen även en LCD-skärm på undersidan där man kan göra inställningarna med hjälp av scrollen – men i mitt tycke är det mest omständligt och jag offrar gärna 5 minuter åt att ladda hem programvaran och göra inställningarna där.



Som synes på bilden finns det många saker man kan ställa in – med namn som FreeMove, ExactSens, ExactRate och ExactAim. Massa fräcka namn, men frågan är vad de egentligen gör för skillnad. På ExactSense-mätaren ställer man in sensen genom att ange två olika CPI-värden som man sen kan skifta mellan genom ett knapptryck på musen.

ExactRate definierar antalet uppdateringar Xai skickar till datorn varje sekund. Med andra ord är det här man ställer in musens Hz, och för att få ett optimalt resultat bör man ställa in värdet så det är jämnt delbart med antalet Hz man använder på sin skärm.

De andra värdena finns till för att man enligt uppgift ska kunna mjuka upp rörelser som kan bli hackiga av diverse anledningar, tex en halvkass musmatta. Hur viktig den här funktionen är vet jag inte, själv märkte jag ingen skillnad varken när jag höjde eller sänkte båda mätarna helt.

Man har även byggt in en macro-funktion i Xai, där man kan spara upp till 200 knapptryckningar i 10 olika macros. Själv spelar jag varken WoW eller något annat liknande spel, men i Counter-Strike funkar det ypperligt för att göra enkla buyscripts och liknande saker. För alla script-kiddies där ute, som inte har rent mjöl i configen, innebär det säkert ännu en chans att göra script av olika slag. Det är hursomhelst en kul funktion som jag säkert kommer ha användning av i framtiden.
    Pris
  • Kinzu – 319 kr hos Maxfps.
  • Xai – 719 kr hos Maxfps.

    Fördelar
  • Ligger otroligt bra i handen.
  • Xai änns gedigen utan att vara tung eller otymplig.
  • Macro-funktion.
  • Riktigt hög prestanda från båda mössen.
  • Mycket mus för pengarna när det gäller Kinzu.
  • Helt drivrutinslösa.

    Nackdelar
  • Omotiverat högt pris på Xai-musen.
  • Båda mössen saknar viktsystem.
SteelSeries har verkligen lyckats över förväntan med sina nya möss. Designen (bortsett från det grå scrollhjulet) och ergonomin är på topp, "plug n play" funkar klockrent och jag börjar verkligen gilla macrofunktionen. Det känns dock som att något litet saknas, men jag kan inte sätta fingret på det. Prissättningen känns också väl hög för Xai, medan Kinzu nästan är lite av en lågbudget-mus – men inte på något dåligt sätt.


Själv hade jag valt att lägga mina pengar på Xai då jag verkligen måste ha en bakåt-knapp på musen när jag surfar, men är man inte så lat och kanske har en lite begränsad budget tycker jag gott att man kan lägga pengarna på den lite mindre Kinzu. Hursomhelst tror jag ingen blir besviken, oavsett vilken mus man väljer att köpa. Betyget blir en stark åtta för båda mössen.

Fler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.

53 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 53 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..