×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

ASUS Vulcan Pro

1
I slutet av förra året vi ett headset från ASUS kallat ASUS Vulcan ANC. Ett ganska dyrt headset, strax under 900 kronor. Det var satt bra runt huvudet och gick att fälla ihop. Musikmässigt var det ganska begränsande, men i CS fungerade det bra. Nu har ASUS släppt en uppdaterad version kallad ASUS Vulcan Pro.

Sidan 1

Design



Rent utseendemässigt är det ingen skillnad mot den vanliga versionen och det i sig tycker jag är ganska bra. För de sitter skönt och ser stiliga ut. Vadderingen på kåporna gör ett väldigt bra jobb. Kvalitétsintrycket kunde dock ha varit bättre. Utöver den vanliga förpackning till produkten finns det även en låda, typ en LAN-förpackning för att skydda. Bra grej kan tyckas och det är det givetvis. Anledningen till förpackningen är att headset är ihopfällbart, så det tar lite mindre plats. Dock brukar konstruktioner som denna vara lätta att ha sönder, så en låda att förvara headsetet i under transport är bra. Varje gång man fäller upp det är man lite rädd för att det ska gå sönder, det gör det naturligtvis inte, även om vi tog del av en ärrad version som går runt till många tester innan mig. Dock skramlade det lite.



Headsetet i sig är varken tungt eller lätt, utan klassas helt enkelt inte som medeltungt. Som ovan nämnt är headsetet lite skramligt och det sitter ganska löst mot huvudet. Det är skönt när man använder det under längre perioder, men det kan ramla av huvudet vid häftiga rörelser.



ASUS använder en för mig ganska gammaldags lösning gällande mikrofonen. Den är avtagbar och det upplevs som en billig lösning. Många konkurrenter kör med smarta lösningar för att fälla in eller fälla upp. I många fall även kombinerat med att man stänger av mikrofonen i samma rörelse. Här sitter det istället en Mute-knapp på volymkontrollen som vi finner på sladden. Såhär långt är allt samma för Vulcan ANC och Vulcan PRO, det som skiljer Pro-versionen åt den vanlig är att man får med en USB-ljudkort.






Teknik



Specifications



  • Högtalare Högtalarstorlek : 40 mm

  • Högtalarmaterial : Neodymium-magnet

  • Frekvensomfång Hörlur: 20 ~ Hz

  • Impedans 32 Ohm

  • Ingångskänslighet -42 dB

  • Kabellängd 2.5 meter

  • Distorsion (T.H.D) ≦ 0.01%

  • Brusreduceringsprestanda: Aktiv: Maximalt > 15 dB

    Blockering av 85 % omgivningsljud

    Passiv: Maximum: > 30 dB

  • Mått: 21 x 18 x 7 cm

  • Vikt: 326 g

  • Tillbehör: Transportväska, Användarhandbok, Flygadapter med dubbla stift, USB-ljudprocessor, Kabelhanterare


Teknisk sätt är det inte tal om något underverk. Det mesta har vi sett förut. Det som ASUS verkar stolta över och som de själva marknadsför som "Världens enda brusreducering som tagits fram särskilt för spel minskar lågfrekventa ljud med 85 %, särskilt från PC-komponenter" låter kanske bra och det fungerar säkert bra på LAN där ljudvolymen kan vara en störande faktor. När funktionen är aktiverad så hör man inte längre datorns surrande fläktljud, istället hör man ett lågt sprankande ljud. Så i hemmamiljö känns funktionen i det närmaste onödig.



USB-ljudkortet är likt sina konkurrenter helt drivrutinlös, vilket givetvis är smidigt. Dock innebär det också att vi inte får tillgång till någon EQ, utan får nöja oss med den inbyggda på ljudkortet som ger oss inställningarna FPS, Surround och AMP. Där de förstnämnda påstås vara ljudalgoritmer som ska förbättre ljudhanteringer och ta fram detaljer i ledande FPS-spel. Vilka det anses vara nämns inte. Surround-ljudet är ett virtuellt 7.1-ljud och låter precis som sina konkurrenter väldigt burkigt.






Ljud



Det första jag gjorde när jag kopplat in det här headsetet var att börja lyssna på Spotify och fick höra en skrämmande smal ljudbild och det upplevdes ungefär som du spelet för högt och spräckt elementet. Detaljer saknas och basen orkar inte riktigt klämma till. Vulcan är ämnat för hardcore-gaming och framtaget för att bättra möjligheten att höra fotsteg. Det här headset är alltså en del av ASUS stora satsning på gaming som går under namne ROG, Republic of Gamers. Inte en enda gång under informationsmaterialet nämns ordet musik. I stället kan man läsa ord som seger, vinst, fotsteg, positionsljud och LAN-party. Även om jag lyssnar mycket på musik när jag sitter vid datorn så är det här en frisk fläkt. Äntligen ett företag som vågar lite. Istället för att försöka vara halvbra på allt så satsar de helhjärtat på bara en enda sak och gör det bra.

Att spela Counter-Strike fungerar ypperligt. Onödiga ljud lägger man knappt märke till, men fotsteg hör man överallt. Dock finns det ett problem och det är att volymen är lite svår att få till så den blir perfekt. För ljudet från strider kan få väldigt varierande resultat i hur högt det låter. Man justerar och tycker att fotstegen är lagom höga och helt plötsligt hör man en eldstrid, som egentligen är ganska långt borta, men man hör den väldigt väldigt högt i headsetet. För att sekunderna senare höra en annan eldstrid, på motsvarande avstånd låta betydligt lägre.



Battlefield 3 däremot är ingen fröjd. Ljudet blir betydligt sämre och det går inte längre att höra fotsteg alls. Utan man blir hela tiden överraskad av vad som händer i sin närhet. Starcraft II är inte heller det någon höjdare. Man får ha hög volym för att höra det man vill höra och då hör man sånt man inte vill höra ännu högre. USB-ljudkortet gör ingen glad. Jag märker inte direkt någon skillnad när det är på eller ej. Ljudet förändras lite, men skillnaden är för liten för att avgöra om det blev bättre eller ej.



För att sammanfatta det hela så kan vi konstatera att det var friskt vågat av ASUS, men det räckte inte tillräckligt långt den här gången. Såvida man inte bara spelar CS och avskyr allt som kan räknas som musik. Vill man satsa helhjärtat på CS så kan man säkert bli nöjd med ASUS Vulcan, men skippa PRO-versionen, USB-ljudkortet är inte värt de extra pengarna.


Positivt:

  • Fungerar väldigt bra till CS

  • Ihopfällbar

  • Skön vaddering

  • Brusreducering
Positivt och negativt

  • Friskt vågat, ingen allkonstnär

  • Fungerar bara till vissa spel, blir sämre ljud i andra
Negativt:

  • Smal ljudbild

  • Sitter lite skramligt

  • USB-ljudkortet gör ingen glad
Pris:

Testinformation



Under testet spelades dessa spel:

Battlefield 3

Counter-Strike 1.6

Starcraft II
Fler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.

1 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 1 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..